Kategorier
Hundfoder

Hundfoder som passar under hela livet

Människor äter inte samma mat hela livet, eller ens varje måltid. Men när det gäller hundar så är det viktigt att hitta ett hundfoder som passar hunden.

Det är lätt att jämföra hundar med människor, när man bor och lever i samma hem. Men för en hundägare är det extremt viktigt att veta vad en hund kan äta och vad den mår bra av. Det finns sådant som människor äter men som hundar blir sjuka av, eller som de till och med kan dö av. Så är det exempelvis med choklad och salt, för att nämna några vanliga exempel.

Med hundar är det inte heller så att de kräver samma omväxling i kosten som människor gör. Det är till och med så att en för omväxlande kost också kan göra att hundar blir sjuka. Ska du exempelvis byta ut ett hundfoder mot ett annat, så ska det alltid ske sakta i etapper under flera dagar. Allt för att fodret ska introduceras till hunden, och hundens mage, så försiktigt som möjligt.

Hjälp att hitta rätt hundfoder

Det vanligaste är att hundägare köper en valp av en uppfödare. Då är det viktigt att man frågar uppfödaren vilket foder hunden äter, så att man kan fortsätta med samma foder även när man kommit hem. På det sättet får valpen de bästa förutsättningarna. Vill man inte fortsätta med det fodret framöver så finns det olika sätt att hitta något annat som passar.

Ett sätt att hitta ett passande hundfoder är genom att fråga veterinären, vid något av hundens besök. Veterinärer brukar sälja foder, så det går bra att köpa något direkt av dem. Men vill man inte det så är det ändå klokt att fråga vad man ska tänka på inför bytet av foder. Då går det lättare att veta vilken typ av foder man ska titta på om man besöker en djuraffär, eller letar foder online.

Vad är rätt hundfoder för din hund

Hundfoder har en hel del olika indelningar. Först och främst brukar man ha olika foder beroende på hur stor hunden är. I vissa fall handlar det om att stora hundar ska äta foder med stora bitar, och små hundar ska få foder med små bitar. Men det kan även vara lite olika sammansättningar beroende på hur stor hunden är, och vilka ingredienser de behöver.

Ytterligare en indelning som finns handlar om hundens ålder. Där brukar man skilja mellan valp, hund och senior. Vidare finns det även indelningar beroende på ifall hunden är mycket aktiv, om hunden har någon allergi eller sjukdom, och så vidare. Därför kan det både vara lätt och svårt att hitta rätt hundfoder, om du inte vet exakt vad det är som din hund behöver.

Hundfoder som din hund mår bra av

Generellt sett så vet du om du har rätt hundfoder till din hund ifall din veterinär anser att din hunds kondition är bra. Det veterinären tittar på är hundens päls, tänder och hur hundens kropp ser ut. Du själv kan också märka ifall din hund känns pigg och glad, och om hunden även äter och dricker med en god aptit. För då ger du troligen din hund helt rätt hundfoder.

Men kanske är du ändå osäker på hur du kan ge din mat en korrekt och nyttig hundmat. Då kan det vara bra att fråga andra, med hundar som liknar din hund i ålder och aktivitetsnivå. På det sättet kan du få tips på ett hundfoder som har mer nyttiga egenskaper än det foder som du ger din hund idag. Det kommer dessutom hela tiden nya foder på marknaden, så det är lättare att hitta något passande.